Binnenkort in De Kapel

  • 16 okt Leeskring Erasmus. Drs. Katrijne Bezemer
  • 25 nov Religieuze bijeenkomst. Nel Verburg: Spiegels van God
  • 29 nov Podium de kApel - Twee duo's cello en piano
  • 02 dec Lezing. Drs. Flip Hammann: Stupor mundi; Keizer Frederik ll Hohenstaufen (1194-1250)
  • 09 dec Lezing. Wim Leys: Leven en werk van Annie Besant (1847-1933)

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

8 april 2018

Op zondag 8 april  om 10.30 uur geeft drs. Pieter Hoekstra een lezing met als thema

Viktor E. Frankl.

Viktor Frankl (1905–1997) was neuroloog, psychiater en psychotherapeut. Toch werd Frankl vooral ook bekend als overlever van de holocaust. Frankl was de grondlegger van de Logotherapie, de zogenoemde Derde Weense School, naast Freud en Adler. Frankl’s boek ‘De Zin van het Bestaan’ schetst zijn ervaringen in de concentratiekampen, maar beschrijft daarin vooral zijn psychotherapeutische methode voor het vinden van de Zin van het Leven onder alle omstandigheden en daarmee een reden om verder te leven.

Wat is de zin van het bestaan dan?

Die is voor ieder mens uniek. Dus dat kan iemand anders niet voor jou bepalen. Frankl zelf ‘bewees’ zijn theorie, die hij al in 1929 opgesteld had, in het kamp. Al voordat Frankl werd weggevoerd naar het kamp had hij zijn boek ‘ÄrztlicheSeelsorge’ geschreven. Dat boek is van hem afgenomen.

Drs. Pieter Hoekstra is logotherapeut, theoloog en tevens opgeleid in de complementaire geneeskunde, directeur van het Nederlands Instituut voor Logotherapie & Existentiële Analyse (NILEA). Daarnaast heeft hij zijn eigen praktijk in logotherapie en complementaire gezondheidszorg Therapeutikon.

 

Deze lezing is extra interessant voor diegenen die het boek van Edith Eger 'De Keuze' hebben gelezen. Deze inmiddels 90 jarige overlever van Auschwitz was jarenlang met Viktor Frankl bevriend.