Binnenkort in De Kapel

  • 27 jan Religieuze bijeenkomst. Ds. Willem van der Meiden: Het Samaritaanse dilemma
  • 03 feb Lezing. Barbara Zwaan: De spiritualiteit van Etty Hillesum
  • 10 feb Lezing. Kees Voorhoeve: Kabbalah en de weg naar bevrijding
  • 17 feb Lezing. Drs. Katrijne Bezemer: De jeugdjaren van Jezus
  • 21 feb Podium de kApel - Jong Talent Kamermuziek

De Kapel nieuwsbrief

Meldt u aan voor onze nieuwsbrief

Inhoud syndiceren

Lezing. Drs. Jeroen Hopster: De andere afslag. Hoe had het leven anders kunnen lopen?

Aanvang: 10. 30 uur

Soms lijkt het alsof je leven in de sterren stond geschreven. Alsof het zaad- en eicelletje van je vader en moeder voorbestemd waren om hun paden te laten versmelten. Alsof het lot jou en je geliefde bij elkaar bracht. Alsof de dingen móésten gaan zoals ze gingen.

Die schijn bedriegt: wij banen ons een weg in een landschap van mogelijkheden. Welke afslag we nemen is niet van tevoren vastgelegd. En dat beseffen we ook wel. We hebben ons allemaal wel eens proberen voor te stellen hoe het leven eruit had gezien als een bepaald scenario zich niet had voltrokken – of juist wel.

Hoe leiden we de verbeelding over hoe het anders had kunnen lopen in goede banen? Daarover buigt Jeroen Hopster zich, aan de hand van wetenschappelijke, historische, psychologische en filosofische inzichten. Welke rol speelt het butterflyeffect in de geschiedenis? Hoe fragiel was de evolutie van Homo sapiens? Hopster betoogt dat ‘whatif’-vragen meer zijn dan speculatieve gedachtespelletjes. We kunnen met een zekere precisie bepalen wat er gebeurd was áls… En dat niet alleen, ‘whatif’-vragen dragen ook bij aan onze waardering van het leven. Wij leven in een wereld van mogelijkheden, maar het leven zelf is eenmalig: welke mogelijkheden er op voorhand ook bestaan, slechts één daarvan zal werkelijkheid worden. Dat besef draagt bij aan de schoonheid, en tragiek, van ons eenmalige bestaan.

Jeroen Hopster is filosoof (1987), werkzaam aan de universiteit van Utrecht. Ook is hij redacteur van het Filosofie Magazine. Hij schreef samen met dr. Han de Wit het boek " boeddhisme voor denkers dat in 2016 in het Frans is vertaald.

In 2013 won Hopster de Academische Boekengids/Vrij Nederland essayprijs en in 2015 was hij genomineerd voor de Jan Hanlo essayprijs. Nu is hij bezig met het schrijven van twee nieuwe boeken waaronder " De niet genomen afslag ".